Miód z mniszka lekarskiego przepis czyli zabawa i przygoda z Tatą oraz zapasy witamin na zimę Reviewed by Momizat on . Majówka to nie tylko dni wolne od pracy, szkoły, przymusowe wyjazdy, stanie w korku. Na pewno niektórym może kojarzyć się ten okres z grillem, piwkiem i odpoczy Majówka to nie tylko dni wolne od pracy, szkoły, przymusowe wyjazdy, stanie w korku. Na pewno niektórym może kojarzyć się ten okres z grillem, piwkiem i odpoczy Rating: 0
You Are Here: Home » Tata Radzi » Miód z mniszka lekarskiego przepis czyli zabawa i przygoda z Tatą oraz zapasy witamin na zimę

Miód z mniszka lekarskiego przepis czyli zabawa i przygoda z Tatą oraz zapasy witamin na zimę

Miód-z-mniszka-lekarskiego-przepis-czyli-zabawa-i-przygoda-z-Tatą-oraz-zapasy-witamin-na-zimę

Majówka to nie tylko dni wolne od pracy, szkoły, przymusowe wyjazdy, stanie w korku. Na pewno niektórym może kojarzyć się ten okres z grillem, piwkiem i odpoczynkiem. Dla mnie to okres, który kojarzy się z pierwszymi wiosennymi wyprawami do parków, lasów, na łąki. Staram się łączyć przyjemność z pożytecznym, naukę z zabawą, czas wolny z hobby. Uwielbiam obserwować przyrodę, podpatrywać zwierzęta, zarówno te duże jak i te małe. Mam miejsca, do których zawsze wracam, np. gdzie kijanki rok w rok przeobrażają się w żaby i zamykają cykl życia. Są to krótkie momenty, które w zabieganym życiu łatwo pominąć. Obcowanie z przyrodą daje mi poczucie ulgi, odetchnięcia od szarej rzeczywistości, problemów. Pozwala się zatrzymać w czasie. Takim momentem jest koniec kwietnia – maj. To okres rozwoju roślin, rocznych przyrostów pędów, czy rozmaitych kwiatostanów. Właśnie w tym czasie można zebrać młodziutkie pędy sosny, czy świerku, by zrobić genialną nalewkę lub miodek na kaszel. Jednak szczególnie polecam miód, lub nalewkę z Mniszka Lekarskiego/Pospolitego, czyli potocznie zwanych „Mleczy”.

Po co nam miód z mniszka lekarskiego i do czego go używać?

Miodek jest wspaniałym dodatkiem do herbaty na jesienne i zimowe czasy, nie trzeba jej słodzić, wystarczy łyżeczka miodku by zmienić smak i aromat. Łyżka miodu z mlekiem smakuje wiosennie. Miód z mniszka jest genialny na wszelakiej maści PanCakes, na naleśniki. Śmiało można go nazwać „polskim syropem klonowym”. Można nim smarować kanapki, sucharki, wafelki oraz dodawać do ciast, pierników. No i dla dorosłych występuje w formie nalewek.

Są dzieci, które uwielbiają miód. U mnie w domu miód używany jest w kuchni bardzo często i nigdy go nie brakuje. Zbieranie kwiatków na miód z mniszka traktuję jako przygodę rodzinną, jedziemy na specjalne miejsce, wszyscy razem zbieramy kwiaty wspólnie spędzając czas. Dzieci podczas zbierania kwiatków uczą się obcowania z przyrodą, dowiadują się czym są rośliny jadalne, trujące, zioła, leki. W zależności jak poprowadzimy tematy dzieci mogą dowiedzieć się więcej o świecie, o nas samych a my w tym czasie spędzimy z nimi czas, który jest przecież bardzo ważny w wychowaniu i życiu rodzinnym. W zależności od wieku dziecka, możemy część spraw związanych z przygotowaniem już samego miodu przekazać i wspólnie bawić się w kuchni.

Jak zrobić takie słodkie cudo i zaczarować je w słoikach?

Zbieramy wyłącznie kwiatostany. Łodygi, liście i korzenie są nam niepotrzebne. Młodsze dzieci mogą to robić nożyczkami, ucinać łodygi tuż przy kielichach kwiatów, starsze i dorośli mogą łapać za zieloną część kwiatów i zrywać je obracając. Warto wybrać miejsce czyste ekologicznie. W miastach bardzo trudno o takie miejsca, bo mlecze rosną przy głównych drogach. Tam trawniki są skrupulatnie strzyżone, a ciągi komunikacyjne ułatwiają nasionom przemieszczanie się. Dlatego należy sobie już wcześniej znaleźć takie miejsca, gdzie pojawiają się licznie kwiaty mniszka i specjalnie się tam wybrać.

Do zbierania polecam wszelakiej maści miski, wiaderka, ewentualnie od siatki czy reklamówki. Wg. różnych przepisów w sieci trzeba zebrać np. 1000 kwiatków na 2 kg cukru czy na 100 gram kwiatków 100 gram cukru. Wszystkie te przepisy są rżnięte jeden od drugiego więc można z nich skorzystać. Mój przepis jest podobny, lecz bez tak dokładnej gramatury zrywam na przysłowiowe oko, im więcej będzie kwiatów tym przecież lepiej. Nie chce mi się liczyć każdego kwiatka osobno a nie każdy ma wagę w domu. Dlatego zalecam tych kwiatków zebrać przynajmniej:

  • wiaderko ok 15-20 l
  • standardową pełną siatkę/reklamówkę
  • jedna duża miska lub dwie średnie miski

Zbieranie-mleczy-na-miód-z-mniszka-lekarskiego-tataradzi

Najłatwiej jest mieć małe/średnie miski do zbierania a wszystkie zebrane kwiatki wrzucić do wiaderka czy  siatki. Bardzo dobrym pomysłem po zbiorach kwiatków jest rozsypanie ich na stole (na świeżym powietrzu), czy wrzucenie ich do wanny tak, by wszystkie robaczki, pajączki, muszki i inne małe szkraby „uciekły”.

PRZEPIS i wykonanie

  • Kwiaty mniszka lekarskiego
  • Kilogram cukru
  • Cztery cytryny
  • Opcjonalnie jako dodatki: pomarańcze, mandarynki, cynamon, laska wanilii, goździki.

1. Odrobaczone kwiaty wrzucam do garnka i zalewam litrem wody. Nie wszystkie żyjątka uciekną, ale nie polecam myć kwiatów, bo pozbędziemy się pyłków, które mają nam dać właściwości lecznicze.

2. Podgrzewam kwiaty z wodą spokojnie, do zagotowania, pod przykryciem. Tu nie trzeba się spieszyć.

3. Następnie odkrywam garnek i zmieniam na mały ogień, tak, by wywar gotował się. Gotuję kwiaty w ten sposób co najmniej przez 30 minut. Zwykle staram się by gotowanie zajęło 1h.

4. Wywar z kwiatami zostawiam do wychłodzenia i odstawiam do następnego dnia. Ważne by kwiatostany były przykryte przez wodę lub wywar, który się wytworzył.

5. Następnego dnia wyciskam kwiaty na dużym sitku łyżką do zupy, to wyciskanie wstępne. Wyciśnięte mlecze kolejny raz wyciskam przez koszulkę bawełnianą lub typu dry-fit. Tutaj staram się użyć jak najwięcej siły.

6. Przelewam cały wyciśnięty soku z mleczy do garnka, podgrzewam go i dosypuję cukru.

7. Gotuję do momentu, w którym konsystencja przejdzie z soku do syropu, czy miodu. Na tym etapie wiele przepisów mówi by dodać 2kg cukru. W ten sposób szybciej zrobi się miód ale będzie to zalewa cukrowa o smaku mniszka. Ja wolę dodać mniej cukru i wygotować wodę przez co miód z mniszka staje się bardziej esencjonalny. Jest go mniej, ale robię to dla siebie a nie na sprzedaż.

8. W czasie gotowania wywaru z cukrem należy przygotować słoiki – wyparzyć, dopasować zakrętki, ustawić je tak, by podczas nalewania nie było problemu. Należy również mieszać, tak by cukier się nie przypalił.

9. Na koniec dodaję do smaku sok z całej cytryny i mieszam. Kroję również drugą cytrynę w plasterki i wrzucam do pustych słoików. Jeśli ktoś lubi cynamon, pomarańczę, goździki, anyż, może dodać przyprawy do pustych słoiczków. Smaki wymieszają się.

10. Wlewam łyżką syrop z mniszka do słoików, zakręcam każdy z osobna i stawiam do góry dnem. W ten sposób słoiki same mi się zamykają. Nie wekuję.

Syrop-z-mniszka-lekarskiego-miód-z-mlecza-blog-taty-ojca-tataradzi

 

Właściwości prozdrowotne wg. PoradnikZdrowie.pl – domowa apteczka

  • witamina A, witamina C i witamina D – niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego;
  • witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu;
  • minerały: potas, magnez, krzem, żelazo – wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego;
  • garbniki – mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła);
  • związki flawonowe (flawonoidy) – posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia;
  • triterpeny – obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne;
  • inulina – jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
  • kwas krzemowy – poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany;
  • kwasy polifenolowe: chlorogenowy – hamuje wchłanianie cukrów, kawowy – ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy – poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
  • asparagina – aminokwas pobudzający procesy myślowe.

Właściwości lecznicze wg. PoradnikZdrowie.pl – domowa apteczka

  • układ oddechowy – kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne)
  • układ pokarmowy – miód z mniszka stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie
  • infekcje dróg moczowych – ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej
  • leczenie schorzeń wątroby (np. po przebyciu WZW czy marskości wątroby) i woreczka żółciowego
  • leczenie miażdżycy
  • łagodzenie stanów zapalnych skóry i przyśpieszenie gojenia się ran
  • oczyszczanie organizmu z toksyn

 

Ciekawostki z Wikipedii:

Nazwa mlecz jest myląca, istnieje bowiem całkiem odrębny rodzaj roślin o nazwie mlecz (Sonchus). Zwyczajowe i dawne nazwy mniszka to: bole oczy, buława hetmańska, dętki, dmuchacz, dmuchawiec, dmuchawiec lekarski, gołębi groch, kniat, kuba-baba, lwi ząb, majicek, maślak, męska stałość, milch, mlecz, mlecz lekarski, mlecz polny, mlecz świński, mleczaj, mlecznica, mlecznik, mlicz, mlyc, mnich, mnisek, mnisza główka, moiczka, moik, môj, môjicki, mojiczek, pąpawa, plesz, pleszyki, podmuch, podróżnik mleczowaty, podróżnik pospolity, popia główka, psi mlecz, radiki, radynki, strzykowie, ślepota, śmirgiel, świni mlecz, świni mnich, świni pysk, wilczy ząb, wole oczy, wołowe oczy, zdmuchawnik, żabi kwiat. 

About The Author

Number of Entries : 41

Leave a Comment

*

code

© 2013 Autor MojaLegia.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Scroll to top