Pizza, ciasto na pizzę, sos na pizzę czyli domowa pizza! Reviewed by Momizat on . Składniki na ciasto do Pizzy 4 szklanki mąki 1 szklanka wody 0,3 szklanki oleju 1 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 20g drożdży świeżych Lub 7g drożdży suchych ( Składniki na ciasto do Pizzy 4 szklanki mąki 1 szklanka wody 0,3 szklanki oleju 1 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 20g drożdży świeżych Lub 7g drożdży suchych ( Rating: 0
You Are Here: Home » PRZEPISY » Pizza, ciasto na pizzę, sos na pizzę czyli domowa pizza!

Pizza, ciasto na pizzę, sos na pizzę czyli domowa pizza!

Pizza, ciasto na pizzę, sos na pizzę czyli domowa pizza!Składniki na ciasto do Pizzy

4 szklanki mąki
1 szklanka wody
0,3 szklanki oleju
1 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
20g drożdży świeżych
Lub
7g drożdży suchych (1 opakowanie)

Podpowiedzi do składników

Mąka nie musi być typu 0, może być tortowa, czy „Szymanowska”, każda 650. Oczywiście odradzam kukurydzianą i ziemniaczaną. Można pobawić się w mieszanki z 720 żytnich czy pszennych, ale ciasto to już raczej nie będzie tylko placek. Im mąka drobniej zmielona tym pizza lepsza. W niektórych pizzeriach używa się mąki kukurydzianej do podsypywania ciasta przy jego wyrabianiu na blat do pizzy.

Woda dowolna, taka jaką lubimy, ja dodaję z kranu, oczywiście zimną bo ciepła jest niezdatna do picia. Możemy użyć mineralnej nawet gazowanej. Jeśli ktoś chce mieć ciasto delikatniejsze może zamienić pół szklanki wody na mleko, lub całkowicie zastąpić wodę mlekiem.

Olej dodaję zawsze, bo łatwiej wyrabia się ciasto, nie przykleja się do blatu kiedy wyrabiam ręcznie, nadaje również ciekawy smak po upieczeniu.

Jeśli ktoś ma ochotę na pizzę bardziej fit, może zamiast 0,3 szklanki oleju wlać wody.

Cukier do ciasta zmienia delikatnie smak oraz bardzo przyspiesza pracę drożdży. Zalecam na początku przygody z pizzą używać cukru, albo wtedy, kiedy chcemy przyspieszyć proces wyrastania ciasta, choć sam cukier w cieście jest zbędny.

Sól musi być dodana, bez niej ciasto jest paskudne i nawet kiedy placek pizzy wyjdzie kruchutki, pięknie wypieczony jego smak bez soli będzie psuł całość. Sól spowalnia rozmnażanie drożdży, dlatego nie polecam dodawać go do startera tylko kiedy mieszamy już wszystkie składniki na ciasto.

Drożdże mogą być świeże, wtedy używamy ich 20g, lub suche 7g. Oczywiście każde drożdże są inne i wpływają na smak ciasta. Najczęściej używam świeżych, które bardzo szybko rosną, mają bogatszy bukiet i wg. mnie lepiej wyrastają. Zwykle jedna kostka drożdży świeżych to 100 g. więc można wykorzystać pozostałe drożdże do rogalików, do kolejnej pizzy etc. Należy je jednak po otwarciu zużyć maksymalnie w 2 tygodnie. Suche są doskonałe bo mogą leżeć w szafce długo, działają niemalże tak samo i tak samo się ich używa jak świeżych.

Wykonanie Ciasta Do Pizzy

Niezależnie czy mamy drożdże suche czy świeże polecam zrobić starter do pizzy. Nie jest on niezbędny przy świeżych drożdżach, ale ja już przyzwyczaiłem się i zawsze robię starter.

Starter do pizzy, rozczyn drożdży, zaczyn do pizzy:

Podgrzewamy szklankę wody (lub mleka), musi być ciepła ale nie gorąca.Rozpuszczamy w niej cukier, następnie drożdże. Dodajemy pół szklanki mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Po wymieszaniu odstawiamy na 10 minut i przykrywamy ściereczką lub przeźroczystą folią.

Ciepła woda i cukier namnażają drożdże powodując, że objętość płynu lekko zwiększa się, ale głównie powstaje piana.

Ciasto właściwe:

Gotowy starter z drożdżami zasypujemy solą. Następnie dodajemy pozostałą przesianą przez sitko mąkę i dolewamy olej, lub wodę. Całość polecam wymieszać widelcem aż utworzy się masa – ciasto do pizzy. Taką mączną masę wyrzucamy na blat i ręcznie ugniatamy/wyrabiamy ciasto minimalnie przez 7 minut bez przerwy. Jeśli ciasto do pizzy po 2 minutach wyrabiania dalej klei się do rąk i blatu należy podsypać trochę mąką. Jeśli jest twarde należy dolać odrobinę wody. Po wyrobieniu ciasto do pizzy powinno być sprężyste, elastyczne, bez grudek, gładkie i miękkie, pachnące pięknie drożdżami i mąką. Kulę ciasta wrzucamy do plastikowej wysokiej miski, przykrywamy ściereczką lub folią przeźroczystą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe nieprzewiewne miejsce.

Po upływie godziny ciasto na pizzę powinno co najmniej podwoić objętość, jeśli tego nie zrobiło, może okazać się, że drożdże były stare albo za zimne miejsce, w tym celu polecam wrzucić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do max 50 stopni. Jeśli nie rośnie, ciasto nie nadaje się na pizzę i nie wyrośnie nam, jeśli zwiększyło objętość, należy dać ciastu jeszcze trochę czasu.

Zwykle po godzinie ciasto pięknie wyrośnie ponad miskę i możemy przystąpić do formowania blatu do pizzy. Wyjmujemy je delikatnie na blat, dzielimy na dwie części. Jeśli chcemy zrobić jedną pizzę to polecam drugi kawałek ciasta owinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika. Jeśli robimy dwie, to odkładamy ciasto na bok, nie przykrywamy, nie traktujemy go specjalnie.

Wyrośnięte i podzielone ciasto nie powinno być wyrabiane kolejny raz, dlatego należy na spokojnie przerzucić je na blat i rozwałkować. Oczywiście każdy Pizzaiolo wyrabia ciasto na pizzę ręcznie ale na początku polecam wałek, albo butelkę. Kształtujemy dowolny blat do pizzy o dowolnej grubości wedle gustu.

Domowa pizza z piekarnika

Pizza na grubym czy na cienkim cieście?

cienkie czy grube ciastoZ mojego przepisu można zrobić dowolną, nawet taką jak pizza hut, wystarczy zamiast oleju użyć oliwy, oraz mieć tak jak w pizzy hut, okrągłą, płaską brytfankę, którą należy całą natłuścić oliwą i do której odpowiednio przygotowuje się kształt i grubość ciasta. W przepisie na ciasto Pan Pizza Hut jest też mleko w proszku, które śmiało możemy zastąpić w tym przepisie. Jedna szklanka mleka w proszku, zamiast jednej szklanki mąki. Ja preferuję cienkie ciasto i takie przeważnie robię. Czasem zostawiam grubsze brzegi.

Używając jako miarek takich samych szklanek/kubków/filiżanek do odmierzenia mąki, wody i oleju ciasto powinno zawsze się nam udać i być elastyczne i nie przywierające. Oczywiście każda mąka inaczej chłonie wodę ale podane proporcje są sztywne i tworzą fajne ciasto do pizzy. Jeśli chcemy zrobić więcej ciasta to możemy albo użyć większej miarki, albo odpowiednio przeskalować przepis. Ten przepis jest na dwa blaty do pizzy. Bo kto by robił tylko jedną pizzę jak można zrobić dwie?

Sos na spód do pizzy

Sos z pomidorów z puszki

Otwieramy puszkę, wylewamy do naczynia/urządzenia w którym będziemy pomidory miksować, dodajemy szczyptę soli, cukru do smaku i pół łyżeczki oregano.

Miksujemy wszystkie składniki na gładko. Pomidory w puszce są zwykle objętościowo zbyt dużą porcją do pizzy i zawsze takiego sosu sporo zostaje, zalecam więc przed doprawieniem sosu odłożyć odpowiednią część do sosu na pizzę i do wykorzystania do innych potraw.

Sos z pomidorów świeżych

Dwa pomidory średniej wielkości wrzucamy do naczynia/urządzenia, w którym będziemy pomidory miksować, dodajemy szczyptę soli, cukru do smaku i pół łyżeczki oregano. Przyjmuję zawsze jednego średniego pomidora na jedną pizzę.

Niezależnie od tego czy mamy świeże pomidory czy te z puszki, sos do pizzy robi się tak samo. Miksuje się go nie dodając mąki do zagęszczenia, ulepszaczy i innych. Nie trzeba również gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości, zagotuje się już w piecu. Sos nie powinien być kwaśny, stąd cukier. Będzie rzadki i należy go nakładać łyżką na przygotowane wcześniej ciasto pokrywając całą powierzchnię, wraz z brzegami. Polecam robić ze świeżych pomidorów, bo smak jest jednak lepszy oraz a te w puszce po przeliczeniu często kosztują 8-10 zł za kilogram.Sos do pizzy

Sos do pizzy alternatywny

Gdy nie mamy pomidorów możemy również użyć koncentratu pomidorowego, a nawet ketchupu. Koncentrat, należy rozcieńczyć wodą, użyć cukru do zbalansowania smaku oraz oregano. W przypadku ketchupu ciężko jest uzyskać smak pomidorowy, każdy ketchup ma inne składniki ale zwykle należy go potraktować oregano. Nic więcej z ketchupu nie wyciśniemy niestety.

Składniki na pizzę

Oczywiście tutaj jest pełna dowolność, zarówno jeśli chodzi o typ i rodzaj sera, oraz o składniki. Jednak ile ich użyć/kupić?

Ser do pizzy

to oczywiście Mozzarella. Najlepszy ser który możemy użyć i dzięki któremu smak pizzy będzie najbardziej podobny do oryginału. Mozzarella zwykle jest w kulkach, które tniemy na cienkie plasterki i rozkładamy na placku. Jednak często używamy żółtego sera. Na jedną pizzę potrzeba około 150g Mozzarelli albo żółtego sera startego na grubych oczkach. Ser na pizzy nie powinien być nałożony grubo i obficie, bo ciasto na pizzę nie wyrośnie, albo będzie miękkie lub/i zakalcowate.

Składniki

W ogóle im mniej składników na pizzy tym lepiej. Pizza to pieczony placek a nie gulasz czy bigos do którego możemy wrzucać nieskończoną liczbę składników. Pizza to również nie tort i wiele grubych warstw szkodzi jej w wypieku. Nie polecam zbyt dużej ilości tłustego boczku czy kiełbasy pepperoni, bo przy wytapianiu się tłuszczu, ciasto pizzy robi się miękkie i nie dopieka się.

Składniki, których chcemy użyć na pizzy nie gotujemy, nie smażymy, nie pieczemy wcześniej, wszystko to dopełni się podczas pieczenia pizzy tworząc smak pizzy. Oczywiście, jeśli mamy jakieś grzyby z wczoraj, czy kotlet z niedzieli, możemy tego użyć na pizzy. Pizza ma to do siebie, że przyjmie wiele różnych składników. Często robię tzw. „przegląd lodówki” używając różnych składników na pizzę. Warto eksperymentować. Nie trzeba lecieć do sklepu po paprykę i pieczarki by mieć pizzę. Kawałek szynki, plasterków wędliny, parówki, ostatnie ogórki kiszone ze słoika, kotlet nawet mielony, końcówka dymki, stary zeschnięty ser, kawałek kabanosa, ostatni trójkącik serka topionego, brokuł z obiadu… Wszystko nadaje się na pizzę w odpowiedniej ilości nie należy tylko przesadzić.

Pieczenie pizzy

Pieczenie pizzyZwykle pieczemy pizzę w piekarniku. Pizza powinna piec się w maksymalnej temperaturze jak najkrócej. W piecach kaflowych, opalanych węglem, drewnem wrzuca się pizzę na 2-3 minuty. W domowych warunkach zalecam 230 stopni góra dół, lub termoobieg 230 stopni i 12 minut pieczenia.

Ciasto na pizzę tak jak chleb powinno wrzucać się na nagrzany kamień lub blach piekarnika. Ciężko jest jednak tego dokonać gdy nie mamy łopatki do pizzy, z której możemy zsunąć przygotowaną pizzę do upieczenia. Dlatego najlepiej nagrzać piekarnik bez blachy. Na blachę nakładamy papier do pieczenia, a jeśli nie mamy to smarujemy olejem/masłem blachę i obsypujemy mąką. Na taką blachę kładziemy ciasto na pizzę, sos, składniki i wrzucamy do piekarnika.

Zanim wrzucimy pizzę do piekarnika, możemy dać jej odpocząć i wyrosnąć. Ciasto mimo, że wyrobiliśmy kolejny raz ma prawo jeszcze trochę urosnąć. Taka pizza będzie bardziej puszysta, wyrośnięta. Jeśli nie mamy czasu to nie musimy czekać. Ciasto wyrośnie w piekarniku.

Pizza to nie tylko jedzenie

Żmudna praca, długi czas oczekiwania możemy zamienić na wspaniałą zabawę. Małe dzieci mogą pomóc nam w wyrabianiu ciasta, dodawania składników, czy przyrządzaniu swojej ulubionej pizzy, starsze posiadające w domu sprzęt do wyrabiania ciasta mogą same wykonać taką pizzę. Nie jest to trudna rzecz. Dla dzieci polecam wykonać blat do pizzy w kształcie misia – z uszami.

pizza w kształcie misia z uszami

Fajnie sprawdza się też kształt rybki, ale można w kształcie naszego kraju, samochodu… Polecam też przyzwyczajać dzieci do jedzenia pizzy z oliwą, która podkreśla smak a nie zabija. Ketchup, sos czosnkowy, tysiąca wysp to nie najlepsze dodatki do pizzy. Przygotowanie pizzy to proces, który trwa średnio 2h wraz z pieczeniem. Należy więc wcześniej przygotować się do tego, lub robić pizzę w trakcie trwania przyjęcia, spotkania.

About The Author

Number of Entries : 43

Leave a Comment

*

code

© 2013 Autor MojaLegia.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Scroll to top