Rogaliki drożdżowe z dżemem lub z owocami – przepis Reviewed by Momizat on . Dzieciaki uwielbiają rogaliki z dżemem, czy z owocami. Uwielbiają również jagodzianki. Przepis, który przedstawiam nadaje się również na jagodzianki, które są p Dzieciaki uwielbiają rogaliki z dżemem, czy z owocami. Uwielbiają również jagodzianki. Przepis, który przedstawiam nadaje się również na jagodzianki, które są p Rating: 0
You Are Here: Home » PRZEPISY » Rogaliki drożdżowe z dżemem lub z owocami – przepis

Rogaliki drożdżowe z dżemem lub z owocami – przepis

Rogaliki-drożdżowe-z-dżemem-lub-z-owocami---przepis-tataradzi

Dzieciaki uwielbiają rogaliki z dżemem, czy z owocami. Uwielbiają również jagodzianki. Przepis, który przedstawiam nadaje się również na jagodzianki, które są prostsze do wykonania i sprawiają mniej kłopotu. Trochę trudniejsze są Rogaliki Drożdżowe. Mimo to, przepis i samo wykonanie, zaliczam do łatwych. W zasadzie po 2 godzinach od rozpoczęcia przygotowań, rogaliki znikają z talerzy.

Przepis na rogaliki nie jest dietetyczny! Zawiera sporo mąki, glutenu, cukru. Jeśli komuś zależy na linii, lub prowadzi dietę, to albo niech zrezygnuje z tego przepisu, albo wliczy sobie taki jeden malutki, cieplutki, pyszny, puszysty i delikatny rogalik do swojej diety. Warto!

Jak w każdym przepisie proporcje są bardzo ważne i mimo, że poniższa receptura nie posiada dokładnych gramatur, radzę na początku nie modyfikować tego przepisu.

Przepis na Ciasto:

80 g świeżych drożdży

3,5 szklanki mąki pszennej

120 g masła 

200 g mleka

2 jajka

2/3 szklanki cukru pudru

1. torebka cukru wanilinowego – 16g

1/3 łyżeczki soli

Wypełnienie rogalików:

 

Wypełnieniem może być dowolny owoc, czy konfitura, lub dżem. Co mamy w spiżarce, lodówce, lub co psuje się na oknie. Prócz tego, można śmiało zastosować nutellę, czy moją ulubioną opcję rogalików z gorzką czekoladą. W tym przepisie użyłem małej miseczki jagód, które wcześniej lekko obsypałem cukrem. Każdy owoc oczywiście powinien być umyty i pokrojony na drobne, obłe części. Dzięki temu ciasto będzie się nam łatwo zawijało i formowało rogaliki.

Im kwaśniejszy owoc tym więcej cukru wcześniej powinniśmy dosypać do nich. Zalecam cukier puder, który łatwiej się łączy niż drobny cukier. Należy zatem odczekać aż cukier połączy się z owocami. Wolę tą opcję niż nakładać owoc i sypać cukier, ponieważ takie owoce można sobie spróbować czy nie są za kwaśne.

Polecane owoce do rogalików drożdżowych to jagody, truskawki, maliny, ale i śliwki, jabłka, wiśnie, jeżyny, figi, banany, ananasy czy brzoskwinie. Można śmiało eksperymentować z owocami i przyprawami poniżej kilka przykładów:

  • jabłko z cynamonem
  • jabłko z goździkami
  • jabłko czy gruszka z kardamonem
  • Banan z czekoladą
  • Banan z curry
  • Wiśnie z rumem
  • Truskawki z miętą
  • Truskawki z bazylią

Jeśli zamierzamy użyć dżemów czy konfitur to tutaj należy wybierać produkty jak najbardziej naturalne i z dużą ilością owoców. Co roku robię dżemy i takie swojskie przetwory są najlepsze w użyciu. Są gęste i podczas pieczenia nie wycieka z nich sok, chyba, że solidnie rogalika wypełnię, albo nałożę malutko i porządnie zlepię ciasto. Dżemy i konfitury sklepowe często nam wyciekają. Przerobiłem różne firmy i zawsze jest to samo. Nie należy się jednak tym przejmować, bo dżemy nie przypalają się sprawiają w trakcie pieczenia. Spód rogalików jest tylko miękki i lepki. Niektórzy takie lubią. Ja zjadam wszystkie jak leci.

Wykonanie rogalików

ZACZYN:

1. Drożdże rozkruszamy do dużej miski albo garnka. Im drobniej tym łatwiej wymieszamy później zaczyn.

2. Dodajemy do drożdży jedną łyżkę cukru pudru – od zupy.

3. Dodajemy 2 płaskie łyżki mąki – od zupy.

4. Dodajemy 5 łyżek mleka letniego, lub ciepłego poniżej 40 °C, musi być cieplejsze niż temperatura pokojowa. Nigdy z lodówki!

5. Wszystko mieszamy na jednolitą ciecz, bez grudek i odstawiamy w ciepłe, nie przewiewne, miejsce na 10-20 minut.

Zaczyn w tym czasie powinien mocno zapienić się i urosnąć. Przy tej ilości drożdży będzie tego całkiem sporo, jeśli jest zima, można spróbować nagrzać piekarnik do max 50 °C  i wstawić na 10 minut. Ja jestem jednak zwolennikiem wolniejszego i naturalnego wzrostu niż przyspieszania tego procesu.

CIASTO

1. Roztapiamy całe masło, by zdążyło schłodzić się do temperatury pokojowej.

2. Ubijamy jajka z pozostałym cukrem pudrem, oraz cukrem wanilinowym, na puszystą masę.

3. Podgrzewamy mleko, oraz do mleka dodajemy sól – łatwiej się rozpuszcza i rozprowadza w cieście.

4. Łączymy składniki: Wyrośnięty zaczyn, masło, ubite jajka, mleko z solą, oraz na końcu dodajemy przesianą przez sitko mąkę – koniecznie.

5. Wyrabiamy ciasto łyżką. Im lepiej będzie wyrobione, tym rogaliki lepiej urosną i będą bardziej puszyste. Jeśli posiadamy mikser planetarny to od 3-5 minut na średnich obrotach. Jeśli wyrabiamy ręcznie – łyżką – to 8-10 minut.

6. Wyrobione ciasto przekładamy do miski/garnka i przykrywamy folią spożywczą, ewentualnie możemy przykryć ściereczką.

7. Ciasto posiada bardzo dużą ilość drożdży więc w 30-40 minut powinno zwiększyć swoją objętość.

WYKONANIE 

1. Przygotowujemy trzy, ewentualnie dwie blachy od piekarnika. Najprościej jest na blachę położyć papier do pieczenia. Można również blachy wysmarować masłem, lub oliwą i oprószyć mąką.

2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie obsypaną mąką stolnicę, czy stół. Będzie ono lepkie, luźne i może wkurzać. Nie jest to zwarte, łatwo odchodzące od rąk ciasto. To jeden z punktów, który nie zalecam przekazywać dzieciom, chyba, że mamy ochotę stracić trochę czasu i zmarnować ciasta.

3. Dzielimy ciasto na 3 części – polecam użyć packi do ciasta, lub noża.

4. Pierwszą część podzielonego ciasta pozostawiamy do wstępnego obrobienia. Pozostałe dwie odkładamy obok.

5. Każdą z części ciasta, które wyrabiamy, polecam przesypać mąką i trochę zagnieść. Chwilkę, krótko i szybko.

6. Następnie rozwałkować na cienki placek grubości ok. 5mm

7. Okrągły placek kroimy na osiem równych części. Polecam użyć noża do pizzy.

8. Na każdy kawałek nakładamy owoce, dżem, czy inne wypełnienie naszych rogalików.

9. Zawijamy kawałki ciasta do środka i kładziemy na blachę.

Możemy rogaliki posmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie, czy w roztrzepanym jajku, dzięki temu świetnie się przypiekają i rumienią. Dodatkowo dzięki temu bardzo dobrze przywierają nasiona kminku, czarnuszki, sezamu. U mnie w domu najczęściej jednak wykonujemy rogaliki bez dodatków, ponieważ nie możemy się ich doczekać. Każda partia rogalików powinna przejść przez ostatni etap, czyli garowanie. Po zrolowaniu rogalików drożdżowych, powinniśmy pozostawić je choćby na 10 minut w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu, by dokończyła się fermentacja i by rogaliki lekko podrosły. Nie jest to niezbędne, bo rogaliki jeśli dobrze zostały wyrobione, przy tej ilości drożdży i tak nam fajnie urosną. Na pewno, nie trzeba garować rogalików, kiedy wysmarowaliśmy je wodą, czy jajkiem.

PIECZENIE

Rogaliki wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy 15 minut. Polecam piec partiami, nie wszystkie blach naraz. Rekomenduje zrobić jeden placek rogalików, wrzucić je na blachę i do piekarnika, w tym czasie robić drugi placek i na blachę. Kiedy wyjmiemy pierwszą blachę i obsypiemy rogaliki cukrem pudrem, wstawimy drugą blachę i podjadając jeszcze ciepłe, zrobimy trzecią blachę.

Na koniec po upieczeniu polecam obsypać cukrem pudrem, używając do tego celu sitka. Można zabawić się w lukier, w polewy, ale świeżo upieczone drożdżowe rogaliki są tak pyszne, że nie trzeba ich upiększać smakowo. Zanim wyjdzie trzecia blacha można się spodziewać, że połowa rogalików jakby za magicznym dotknięciem różdżki zniknie z talerza, a my znów złapiemy się na tym, że ostatnio wmawialiśmy sobie, że następnym razem zrobimy ich więcej.

Informacje dodatkowe

Z podanego przepisu zrobimy 24 rogaliki. Spędzimy około 2h czasu w kuchni. Koszt ciasta na rogaliki to ok. 8 zł. Wypełnienie rogalików to np. słoik dżemu czyli ok. 4 zł, plus papier, oraz energia na pieczenie. W 13 zł można się zamknąć. Wychodzi na to, że jeden rogalik to coś koło 0,55 zł. Rogaliki na drugi dzień tracą swoją magię, nie są niestety takie dobre więc nie polecam robić ich zbyt dużo. Na większości etapów przygotowania i robienia rogalików mogą pomóc nam dzieci. Nie muszą one nam pomagać tylko w jedzeniu!

Przepis w pierwotnej wersji pochodzi z bloga Gotuję bo Lubię i nazywa się Najlepsze Rogaliki Drożdżowe. Wychodzą z niego tak dobre i pyszne rogaliki, że postanowiłem ten przepis umieścić blogu TataRadzi.pl wraz z szerszym opisem.

Rogaliki-drożdżowe-z-dżemem-lub-z-owocami-owoce

Rogaliki-drożdżowe-z-dżemem-lub-z-owocami-zawijanie

Rogaliki-drożdżowe-z-dżemem-lub-z-owocami-blacha

Rogaliki-drożdżowe-z-dżemem-lub-z-owocami-upieczone

Rogaliki-drożdżowe-z-dżemem-lub-z-owocami-pocukrowane

Rogaliki-drożdżowe-z-dżemem-lub-z-owocami-upieczone-TataRadzi

Rogaliki-drożdżowe-z-dżemem-lub-z-owocami-przepis-TataRadzi

Rogaliki-drożdżowe-z-dżemem-lub-z-owocami-przepis-TataRadzi-rogal

About The Author

Number of Entries : 41

Leave a Comment

*

code

© 2013 Autor MojaLegia.pl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Scroll to top